U bent hier

Vind een therapeut in uw omgeving

Doorleren op vakantie afgeraden: 'Die koppies hebben rust nodig'

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op wo, 19/07/2017 - 12:26

Je kinderen laten lezen en leren in hun vakantie? Er zijn tal van lesmethodes die daarin voorzien. Maar doe het niet, zeggen pedagogen.

"Uitgeverijen maken ouders bang", zegt pedagoog Mariëlle Beckers. "Het is de commercie die inspeelt op de onzekerheid van ouders. Ze willen boekjes verkopen."

Vakantie is voor kinderen juist goed, zegt Beckers. "Kinderen doen het hele jaar door allerlei gestructureerde activiteiten. School, maar ook sporten en muziekles. Kinderen moeten dan luisteren, hebben verplichte tijden van aanwezigheid. Die dingen die stress veroorzaken, heb je in de vakantie juist niet."

'Vakantie vieren en buiten spelen'
Kinderen moeten dus lekker vakantie vieren en buiten spelen, zegt Beckers. "Als ze willen lezen, is dat prima. Maar niet verplicht, bij het zwembad of zo." Wát de kinderen lezen, maakt niet uit, zegt Beckers. "Het kan een stripboek zijn, borden langs de weg of de achterkant van melkpakken. Het gaat om meters maken, kinderen lezend houden."

ZIE OOK: Van boekenhater tot boekenwurm

Maak er een spelletje van, zegt opvoedkundige Marina van der Wal. "Kinderen vinden leren over het algemeen hartstikke leuk. Je moet het leervermogen blijven prikkelen, op vakantie bijvoorbeeld door te wijzen naar Franse woorden en zeggen: dat ziet er anders uit, hè? Maar elke dag tweeënhalf uur zitten oefenen gaat mij te ver."

Middelbare scholieren
Ook voor middelbare scholieren is het belangrijk om vakantie te hebben. "Scholieren die in de vakantie moeten leren, hebben geen tijd voor een vakantiebaantje", zegt Van der Wal. "Dat vind ik een gemiste kans. Zo'n baantje is ook een leerschool, en belangrijk voor de toekomst. Het zorgt ook voor motivatie voor school, want het zijn niet de leukste baantjes."

Ook het leesplezier is belangrijk. Volgens Beckers is het de vraag of de zomerlesmethodes daarvoor zorgen. "Uiteindelijk gaat het door het verplichtend karakter, hoe goed bedoeld ook, het leesplezier weg."

'Stevenen af op tweedeling'
Uit onderzoeken zou naar voren komen dat het leesniveau van kinderen terugvalt omdat ze niet meer lezen. "Maar die onderzoeken gaan over kinderen uit een gezin met een lage sociaal-economische status", zegt Beckers. Dat zijn bijvoorbeeld kinderen van asielzoekers of kinderen met laagopgeleide ouders. "Die kinderen krijgen alleen op school een leesstimulans."

Die kinderen zouden wel gebaat zijn met de zomerlezen, maar dat is niet de doelgroep. "De kinderen van ouders die het kunnen betalen, hebben het niet nodig. Die doen normaal al genoeg om het lezen te stimuleren: ze lezen voor of gaan naar musea. De bieb zit in de zomer vol met kinderen die prima zelf kunnen lezen."

Van der Wal ziet dat het een bepaalde groep is die meer kansen krijgt om te leren. "Dat zijn kinderen van ouders met tijd en geld. We stevenen zo af op een tweedeling in de maatschappij. Je moet er de financiële middelen voor hebben."

Bron: RTL Nieuws