U bent hier

Vind een therapeut in uw omgeving

Janny de Jong-Koutstaal ontvangt lintje

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op vr, 27/04/2012 - 17:58

Vier inwoners van Schouwen-Duiveland zijn vrijdag 27 april 2012,  Koninklijk geëerd. Drie met een benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en één tot Ridder in dezelfde orde.

Mevrouw J.J.E. de Jong-Koutstaal uit Burgh-Haamstede, de enige Ridder in het gezelschap, ontving de onderscheiding omdat een groot deel van het leven van mevrouw De Jong in het teken heeft gestaan van het ontwikkelen van een methode om kinderen met gedrags- en leerproblemen te helpen.

De behandelmethode “Brain Stimulation Method de Jong” is uniek. Het doel van deze methode is het opsporen van de primaire oorzaak van de klacht om vervolgens via lichamelijk oefeningen de lichaamsfuncties te herstellen.

In de jaren zeventig ontdekte zij dat in Nederland geen opleiding was specifiek voor ouders met kinderen met ontwikkelings-, leer- en gedragsproblemen. Zij kocht boeken over fysiologie, over neurologie en zocht uit welke connectie er was tussen bewegen en de menselijke systemen en dan vooral die systemen die belangrijk waren en zijn voor de cognitieve en de sociale en emotionele ontwikkelingen.

Haar naam begon bekend te raken onder ouders. Mevrouw De Jong ontwikkelde vervolgens een eigen opleiding en zocht hierbij deskundige docenten vanuit de orthopedagogie, de biologie en osteopathie. Zij startte in 1999 de driejarige HBO opleiding en begon met 2 groepen van elk 30 personen. Deze eerste afgestudeerde B.S.M. - de Jong therapeuten ontvingen in 2002 hun diploma.

Daarnaast werkte ze samen met de beste osteopaten uit Nederland en via deze weg ontstond er weer een nieuwe opleiding voor therapeuten: Integrated Therapist. Bij deze opleiding worden de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van anatomie, fysiologie, neurologie en embryologie met elkaar verbonden.

Aansluitend bracht mevrouw De Jong het advies uit om een vereniging op te re richten. Dit werd de BBT, Beroepsvereniging van B.S.M.-deJong therapeuten. Deze vereniging telt op dit moment 100 leden. Naast deze beroepsvereniging kwam er een opleidingsinstituut en een maandblad voor therapeuten. Vorig jaar gaf ze haar eerste boek uit (Hulp aan mijn ronde tafel) en aan het tweede boek is zij inmiddels begonnen.

Als grondlegster heeft ze na vele jaren zelfstudie en ontwikkeling een prachtige bruikbare therapie neergezet. Niet alleen Nederland heeft inmiddels vele B.S.M. - deJong therapeuten, maar ook in België, Duitsland, Canada, Frankrijk en Amerika zijn er nu al enkele therapeuten werkzaam.

Mevrouw De Jong is te karakteriseren als een bijzonder, bevlogen en bescheiden mens die zich nu al meer dan dertig jaar inzet voor de behandeling van kinderen met leer-, ontwikkelings- en gedragsproblemen. Vooral door haar vasthoudendheid was zij voor letterlijk talloze kinderen succesvol waar anderen faalden. Haar kennis is immens en haar voorbeeld is een inspiratie voor niet alleen de therapeuten maar ook voor ouders, leerkrachten en iedereen die met het welzijn van kinderen te maken heeft.

Mevrouw de Jong-Koutstaal werd benoemd tot Ridder van de vijfde graad in de Orde van Oranje-Nassau.

Bron: http://www.wereldregio.nl/80743-vier-keer-onderscheiden-op-het-eiland/

Filmpje Omroep Zeeland (rond 1:35): http://www.omroepzeeland.nl/video/2012-04-27/118751/koninklijke-ondersch...