U bent hier

Vind een therapeut in uw omgeving

Straling, opvoeding en grenzen stellen.

Door Heidi Hendrikse op za, 23/02/2019 - 13:52

Onderstaande artikel troffen wij aan in het magazine Medisch Dossier op een moment dat we van plan waren een blog te plaatsen over dit onderwerp.

Aanleiding hiervan was het contact met een juf die aangaf dat er tijdens de tien minutengesprekken met de ouders van haar leerlingen een aantal dagen daarvoor een opvallend trieste rode draad zat:

Ouders die aangeven dat hun kind (we hebben het dan over 7-9 jaar) VERSLAAFD lijkt aan games op tablet, I Pad of mobiel.

Als er gevraagd wordt wat de gezinsafspraken zijn op het gebied van gamen en tablet gebruik blijken die er helemaal niet te zijn! Nu kunnen we natuurlijk een heel medisch verhaal op gaan schrijven over de invloed van dit alles op de Nucleus Accumbens en de Basale Ganglia, maar moeten we het hier eerst niet eens hebben over grenzen stellen, afspraken maken en ouderlijk gezag?

We maken ons zorgen, grote zorgen. Dit zijn geen problemen meer die we onder stoelen of banken kunnen schuiven. In onze praktijken zien we ook hoe kinderen en soms zelfs oudere baby's zoet worden gehouden met de mobiel van papa of mama. En zijn we bezig met ons cliëntje blijken ook ouders niet een half uur los te kunnen zijn van hun social media.

Stof tot nadenken!

 

 

Tieners gebruiken constant hun smartphone en andere mobiele apparaten, maar de straling hiervan beïnvloedt hun geheugen en schoolprestaties, zo blijkt uit een recent grootscheeps onderzoek. Geheugenproblemen treden bij adolescenten al op nadat ze een jaar lang een mobiele telefoon gebruikten, aldus onderzoekers van het Zwitserse Instituut voor Tropische en Volksgezondheid.

Elektromagnetische velden (EMV) van de telefoons zijn van invloed op het non-verbaal geheugen en het figuraal geheugen, dat zich iets meer aan de rechterkant van de hersenen bevindt. Bij rechtshandige jongeren die regelmatig gebruik maken van hun telefoon is de invloed het grootst, terwijl jongeren die de apparaten alleen gebruiken voor sms’en en sociale media slechts een ‘marginale’ verslechtering van hun geheugen laten zien.

De onderzoekers bestudeerden een groep van 700 adolescenten tussen de 12 en 17 jaar en registreerden hun geheugenprestaties en hun telefoongebruik op basis van gegevens die door de providers werden verstrekt. Het onderzoek suggereert ‘dat de absorptie van RF-EMV (radiofrequente elektromagnetische velden) door de hersenen verantwoordelijk is voor de waargenomen associaties met het figuraal geheugen,’ zei Martin Roosil, de hoofdonderzoeker van de HERMES (Health Effects Related to Mobile Phone Use in Adolescents) studie. De studie bevestigt de bevindingen van een omvangrijkere studie in 2015, waaraan ongeveer 1.400 adolescenten deelnamen, die eveneens een verband tussen EMV’s en geheugenproblemen aantoonde.

Hoewel we vandaag de dag aan veel hogere niveaus van elektromagnetische velden in onze omgeving blootgesteld worden, zoals zendmasten voor telefoons en wifi, is het de straling van smartphones die de meest directe invloed hebben, vooral op de ontwikkeling van de hersenen, stellen de onderzoekers.

Bron: Environ Health Perspect, 2018; 126: 077007