U bent hier

Vind een therapeut in uw omgeving

Mevrouw Janny de Jong-Koutstaal

Informatie over grondlegster van de B.S.M. - de Jong® therapie

April 2012 heeft mevrouw Janny de Jong-Koutstaal de officiële erkenning gekregen die ze verdient!

Zij heeft voor haar werk de koninklijke onderscheiding tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau ontvangen.

Maar waar is het allemaal begonnen? De Brain Stimulating Method De Jong®, kortweg B.S.M. - de Jong® is ontwikkeld door mevrouw J.J.E. de Jong-Koutstaal uit Burgh Haamstede.

Als remedial teacher behandelde zij kinderen met leerproblemen. Daarbij experimenteerde zij aanvankelijk met symmetrische en fijnmotorische bewegingsoefeningen.

Deze oefeningen hadden een gunstige uitwerking op leer-, gedrags- en ontwikkelingsproblemen en omdat steeds meer ouders haar hulp inriepen is zij destijds op zoek gegaan naar het antwoord op de vragen die haar bezig hielden. Er waren twee vragen in het bijzonder die haar aandacht hadden:

  1. wat is de lichamelijke oorzaak van een leer- en/of gedragsprobleem?
  2. Welke lichamelijke functies zijn betrokken bij het bevorderen van cognitieve vaardigheden en hoe kunnen deze door bewegen worden gestimuleerd?

Mevrouw De Jong is gaan studeren totdat zij het verband tussen enerzijds bewegen/aanraken en anderzijds leren/studeren had gevonden en de oorzaak van lichamelijke disfuncties die leiden tot leer- en gedragsproblemen, kon opsporen.

Met het antwoord op deze vragen heeft ze de Brain Stimulating Method De Jong® ontwikkeld en daarmee al honderden kinderen geholpen. Om er zeker van te zijn dat de methode beschermd blijft, heeft ze haar naam er aan verbonden. Het Instituut IBSM geeft opleidingen zodat ze de door haar vergaarde kennis kan doorgeven aan een nieuwe generatie therapeuten.

Mevrouw De Jong houdt nog steeds praktijk en heeft daarnaast in 2010 een boek geschreven: "Hulp aan mijn ronde tafel". U kunt dit boek via uw boekhandel aanschaffen (IBSN 9789087591670).